Årets fetaste avslutningar – Del 1

10_feta_avslutningar_med

Julen har passerat, motivationen är på topp och det är dags att trampa bort julmaten och leta efter nästa års toppform. Men oavsett hur peppad du var när du började trampa så vet vi att slutet på den där intervallen är kämpig.

Men frukta inte, Cykelwebben har botemedlet.

Tricken är många. Hög musik, kolla på en film eller TV-serie, på en klocka, på sig själv i spegeln? Eller bara stirra rakt in i väggen. Vi har testat allt, men det finns inget som peppar oss lika mycket som att titta på riktigt härliga cykeltävlingar när vi sitter där å sliter.

Och som året lider mot sitt slut passar vi på att lista 2015 års 10 fetaste avslutningar. Alldeles perfekta ackompanjemang till lidandet på testcykeln eller trainern!

Här kommer plats 10-8!

10. En ny spurtkanon tar sin första etappseger i en Grand Tour

Australiensaren Caleb Ewan är bara 21 år gammal men spås en lysande framtid inom proffscirkusen. 2015 gjorde han sitt första år som proffs hos Orica-GreenEdge och fick chansen att köra sin första Grand Tour när han startade Vuelta Espana.

Ewan hade redan från start siktet inställt på den femte etappen till Alcalá de Guadaíra. Med 3,2 km kvar av den 167 km långa etappen kommer Orica-GreenEdge till täten men med bara 2 cyklister framför Ewan. De båda håller dock ett fint tempo. Precis när den första gubben är klar med sitt jobb lyckas man få fram en tredje hjälpryttare bakifrån(3:10 in i klippet) som direkt går fram och fortsätter hålla tempo inför finalen. Det blir helt avgörande.

Resten är njutning när Caleb Ewan spurtslår John Degenkolb och Peter Sagan och därmed tar sin första, men knappast sista seger i en Grand Tour.

9. En svensk spurtseger!

Även om 2015 varit ett svagt år för våra proffscyklister har ändå Cofidis-cyklisten Jonas Ahlstrand gett oss 2 segrar att glädjas åt. Den första tog han på den tredje etappen av Dunkirks 4-dagars i maj (också värd att titta på). Den andra på säsongens sista tävling, etapploppet Tour de l’Eurometropole.

Femte och sista etappen har varit stökig. AG2R har försökt hålla ihop tävlingen för totalledaren Alexis Gougeard. Sista 10 km har de slut på hjälpryttare och fransmannen får själv försvara sig och till och med attackerar! Vi bjuds på några kilometer av fantastisk racing innan Ahlstrands lagkamrater i Cofidis kommer till täten lagom till sista kilometern. De gör ett hästjobb och levererar Jonas i en fantastisk position inför slutet.

Missa inte Ahlstrands lagkamraters firande lite längre bak i klungan när de ser att svensken är först över linjen! Vem sa att cykel inte är en lagsport?

8. Geraint Thomas vet vad han är bra på

Vi är i slutet av den stenhårda ”semiklassikern” E3 Prijs Harelbeke och britten Geraint Thomas är i utbrytning med Peter Sagan och tjecken Zdenek Stybar (hygglig trio…). I den jagande klungan sitter bland andra spurtarna Alexander Kristoff och John Degenkolb och manar på sina respektive mannar. Trion kan inte slå av det minsta på tempot och jobbar bra tillsammans. Det som dock gör det problematiskt är att både Thomas och Stybar vet att de är chanslösa mot Sagan i en spurt. Så vad gör man?

Med drygt 4 kilometer kvar tar Thomas en förning, slår åt sidan och lägger sig sist i gruppen. Några sekunder senare går han ut till höger och attackerar. Stybar väntar på att Sagan ska plocka den attacken men när han märker att slovaken inte orkar blir han tvungen att själv ta upp jakten, men då är det redan försent.

Att attacken kom vid just 4 km var nog ingen slump. Sky-cyklisten har flera OS- och VM-guld i lagförföljelse på bana. En disciplin som avgörs över just 4 000 meter.

Thomas snittar 47(!) km/h de sista 4 kilometrarna in till mål och vinner sin finaste seger i karriären (på landsväg iaf). I segerintervjun säger han också mycket riktigt att han föreställde sig att han försökte hålla Ed Clancys hjul hela vägen in i mål. (klippet är långt och duger till långpass. Vill du plocka russinen ur kakan hoppa till 1:35:00)

Plats 7-5 på listan hittar du här!

1 reaktion på ”Årets fetaste avslutningar – Del 1”

  1. Pingback: Årets fetaste avslutningar – Del 2 | Cykelwebben

Kommentera